Bezmála 200 vodákov dnes zavŕši trojdňový rodinný splav rieky Poprad

04.07.2009 Stará Ľubovňa

Sulín 4. júla (TASR) - Bezmála 200 vodákov z piatich krajín odštartovalo dnes ráno v Sulíne v okrese Stará Ľubovňa na záverečnú, tretiu etapu jubilejného dvadsiateho ročníka Medzinárodného rodinného splavu po rieke ...
Trasa meria 98 kilometrov a vodáci ju splavujú v troch etapách. Štart prvej bol v Starej Ľubovni a končil sa v Čirči, druhá pokračovala do Sulína a cieľ dnešnej je v Mysleci pri poľskom meste Nowy Sacz.
\"Plavidlá, ktoré si účastníci zvolili, sú rôzne, ale najpočetnejšie sú zastúpené kajaky a kanoe. V jubilejnom ročníku sa nám prihlásilo 192 účastníkov, z nich 103 zo Slovenska, 61 z Poľska, 26 z Čiech a po jednom z Nemecka a Španielska. Napriek tomu, že rodina vodákov sa každoročne rozrastá, doterajší rekord vyše 200 účastníkov sa nepodarilo pokoriť, \" povedala pre TASR riaditeľka Centra voľného času v Starej Ľubovni Marta Hanečáková.
Centrum organizuje rodinný splav spoločne s poľskými partnermi v Nowom Saczi. Mottom podujatia je \"maj úctu k duši svojho dieťaťa\". Splavu sa zúčastňujú celé rodiny, teda rodičia s deťmi, prípadne starí rodičia s vnukmi. V tomto roku sa vydalo po hladine Popradu do susedného Poľska dvanásť kompletných rodín, teda obidvaja rodičia s deťmi, osem posádok dotvára aspoň jeden z rodičov a tri sa môžu pochváliť zastúpením troch generácií, teda detí, rodičov a starých rodičov. Najmladší z účastníkov oslávi v októbri dva roky a najstarší má 73 rokov.
Sprievodnými podujatiami splavu sú rýchlostné vodácke preteky, medzinárodný futbalový turnaj, hry a súťaže pre deti i dospelých, krst nových plavidiel ale aj nováčikov splavu.
Bodku za zaujímavým začiatkom letných prázdnin dá v nedeľu 5. júla prehliadka mesta Nowy Sacz.
 

Vyberte región